dissabte, 17 de novembre del 2007

"Descobriment" d'un tres mil al Pirineu

En JM Torras, veterà muntanyenc del C. E. de Castellar, m'informa que tot fent els tres mils del Pirineu "ha descobert" un cim de més de tres mil metres entre el Montcalm i la Pica. De fet, es tracta d'una cota que surt a tots els mapes, tan espanyols com francesos, i que mai ha estat considerada com un cim. I sembla que ho és perquè, segons les normes de Buyse (autor de "Los tresmiles del Pirineo") hi ha d'haver un desnivell mínim entre coll i cim de 10 metres per tal de poder considerar pròpiament cim aquella cota o agulla o el que sigui.
Es tracta doncs, del cap de la Coma de Riufred i fa 3041 m i es pot considerar un autèntic tres mil perquè compleix les normes de Buyse. Amb aquest, ja ha acomplert tots els tres mils del Pirineu.
Enhorabona a JM Torras no solament per aquesta aportació, sinó per la seva gosadia i força de voluntat, perquè tot s'ha de dir: en JM té la no gens menyspreable edat de 81 anys. Una forta abraçada, amic i que per molts anys puguis seguir fent muntanya.

1 comentari:

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Conec en Josep Mª Torras i és un home inesgotable, em trec el barret! En quan al tres mil, ja hi som! Per a mí això no és un cim sinó una punta secundària, però ja s'ha escrit molt sobre el tema i no vull avorrir, no vull però treure mèrit al JM Torras per la precisió geogràfica, que mai està de més.